Postugalské recepty

Bolo Do Caco (Kah-Ko)

Je tradiční fantastický kváskový chléb ze sladké brambory, který se servíruje teplý, plněný česnekovým máslem a podává se ke každému jídlu na Madeiře. Dříve se pekl na kachli nebo na kameni. Dnes si ho můžete upéct na grilu, litinovém tálu nebo i na silnostěnné pánvi. Určitě ho vyzkoušejte, ale předem si připravte bylinkové nebo česnekové máslo kterým ho po upečení naplníte. Určitě nebudete litovat! Je naprosto fantastický...

2 hrnky pšeničné chlebové mouky, 1 hrnek pečené nastrouhané sladké brambory, 1/2 hrnku vody, 3/4 hrnku chlebového kvásku, 1 lžičku soli

 

Postup: Všechny suroviny kromě vody dejte do velké mísy a rukama promíchejte. Postupně přidávejte vodu, dokud nevytvoříte lepivé těsto. Na pomoučeném vále pokračujte v hnětení, dokud těsto nebude krásně hladké a méně lepivé. Pokračujte alespoň 10 minut. Přikryjte ho fólií a  poté ho  dejte na teplé místo kynout. Po vykynutí těsto rozdělte na 6 dílů, vytvarujte z něj koule, které zploštíte na 1 – 1,5 cm silnou placku, kterou opět nechte pod pomoučenou utěrkou kynout další dvě hodiny. Udělejte na něm kříž třeba hranou vařečky. Povrch na kterém chleba budete péct by měl být rozehřátý ale ne příliš žhavý, aby se chleba dobře propekl. Pečte 10 – 15 minut z jedné  strany a poté 8 – 10 minut z druhé strany.

Po upečení chléb rozřízněte a vložte do něj plátky bylinkového a česnekového másla.