Marocké recepty
Kuličky z mletého masa s mátou a chilli
Ingredience:
500g skopového, jehněčího nebo telecího masa
2 cibule
hrst piniových oříšků
hrst lístků čerstvého koriandru a máty
1 lžička mletého chilli
1 lžička mletého koriandru
1 lžička mltého kmínu
sůl, olej na smažení
pár listů ledového salátu k podávání
Postup: Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky, které poté nadrobno nasekáme nebo hruběji umeleme na masovém strojku. Osolíme, okořeníme, vmícháme jemně nakrájenou cibuli, posekané piniové oříšky, usekané bylinky a dobře promícháme. Mleté maso necháme 10 minut odpočinout, aby se chutě spojili a pak z ochuceného masa tvarujeme menší kuličky zhruba o velikosti vlašského ořechu. Ve velké pánvi nebo hlubším kastrolu rozehřejeme olej a kuličky v něm po všech stranách usmažíme dozlatova. Potom je vyjmeme a necháme okapat. Nejlepší je přeložit je na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk. Můžeme je také usmažit ve fritéze. Pikantní masové kuličky podáváme na listech ledového salátu s citrónovou omáčkou nebo harissou. Pokud chceme být opravdu styloví, můžeme jako přílohu použít arabský chléb, který je k dostání ve větších prodejnách potravin nebo pekařstvích. Bez mletého masa by se marocká kuchyně neobešla, stejně jako bez čerstvých bylinek a koření.
Z cest po Maroku