Kostarické recepty
Pikantní fazolová polévka
Pro milovníky fazolí a pikantních jídel jsem si připravila výbornou polévku.
50gr. barevných fazolí, 50gr. černých fazolí, 50gr. červených fazolí, 120gr. slaniny, 2 nadrobno nakrájené cibule a mrkve, 1 litr kuřecího vývaru, ½ lžičky majoránky, ½ lžičky tymiánu, ½ lžičky soli, ½ lžičky papriky,½ lžičky chilli, ½ lžičky worcesterové omáčky, 1-2 bobkové listy, 5 kapek tabasco, 80ml scherry, kysanou smetanu, červenou cibulku najemno nakrájenou na ozdobu polévky
Postup: Fazole si den předem namočte. Ve velkém hrnci osmahněte slaninu a poté přidejte cibulku a mrkev a duste do měkka. Přidejte fazole, kuřecí vývar, koření a vařte hodinku a půl. Poté vyndejte bobkové listy a polévku rozmixujte. Přidejte scherry. Polévku servírujte v miskách a před podáním dejte do polévky lžíci zakysané smetany a ozdobte červenou najemno nasekanou cibulkou.
Kostarický Vánoční koláč
Jako dezert si můžete upéct Kostarický vánoční koláč…já ho peču několikrát do roka a je u nás celkem oblíbený.
3 hrnky polohrubé mouky, 2 lžičky sody, 2 lžičky skořice, 1,5 hrnku oleje, 1,5 hrnku cukru (nejlépe třtinového), 3 vejce, špetka soli, 3 hrnky na jemno strouhané mrkve, 1 hrnek kokosu, 1 hrnek kandovaného ovoce, 1 hrnek směsi nasekaných ořechů (dávám kešu, mandle, pistácie, arašídy), čtvrt hrnku rumu nebo koňaku
Postup: Vyšlehejte cukr s vajíčky a olejem. Přilijte rum a vmíchejte mouku a sodu. Přidejte nasekané ořechy a kandované ovoce s rozinkami, které jste předem obalili v mouce. Pečte 40-45 minut. Po vychladnutí můžete jen pro efekt pocukrovat moučkovým cukrem, nebo polít kvalitní čokoládou, kterou rozehřejete s kouskem másla nebo polít citronovou polevou – všechny varianty jsou moc dobré. Záleží na vaší chuti… Koláč je díky mrkvi krásně vláčný a šťavnatý.
Z cest po Kostarice