Gruzínské recepty
Čachochbili: drůbeží pokrm
Pro milovníky fazolí a pikantních jídel jsem si připravila výbornou polévku.
1,5 kg kohouta nebo kuřete naporcovaného na 17 kousků (porcuje se i s kostmi), 4 zralá oloupaná rajčata, 6 lžic petrželky, 1 citron, 2 lžičky soli, pepř dle chuti, 1 lžička mleté papriky, 4 bobkové listy, 1/8 l bílého vína, 3 velké cibule, 4 velké stroužky česneku, 3 lžíce másla, bylinky na posypání: bazalka, koriandr a kopr jemně posekané, adžika
Postup: Smíchejte sůl, papriku, pepř a promíchejte je s kousky nasekaného kuřete. Cibuli nakrájejte na plátky. Česnek utřete, přidejte k němu petrželku, rajčata nakrájená na 1/8 a citron nakrájený na 10 tenkých plátků (oloupaný, hlavně od zbytků bílé slupky, aby vám jídlo nezhořklo). Na pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm kuře. Vymažte velký pekáč a na dno poskládejte polovinu cibule, kousky kuřete, poté přikryjte zbylou cibulí, česnekem, rajčaty, petrželkou a citronovými plátky. Mezi to vložte bobkové listy a zalijte bílým vínem. Troubu předehřejte na 180°C. Pečte v přikrytém pekáčku 45-60 minut (maso musí být měkké a odpadávat od kosti). Potom přidejte adžiku, posypte směsí bylinek a nechte přikryté asi 10 minut „táhnout“.
Podávat můžeme s pečivem, bramborem.
Z cest po Gruzii